Volkswagen LT28

Foto's uitstapjes

Modelaanduiding

De modelaanduiding LT staat voor 'Lasten Transporter'. Achter de modelaanduiding bevindt zich een numerieke aanduiding, bijvoorbeeld LT 35. Deze numerieke aanduiding heeft betrekking op de toegestane maximummassa van de wagen. Bij een LT 35 ligt die rond de 3,5 ton.
 

De eerste LT''s

De Volkswagen LT werd voor het eerst op de Nederlandse markt gebracht met slechts een 4-cilinder lijnmotor als krachtbron. Deze motor, die werd geleend uit de Audi 100, had een inhoud van 2.0 liter en een vermogen van 55 kW. Dat de LT door moest gaan voor de grotere broer van de Transporter werd met de komst van de Transporter T3 duidelijk, want naast elkaar gezet vallen de gelijkenissen direct op. Ook was de komst van de LT een stap richting het einde van de achterin geplaatste en luchtgekoelde motoren bij Volkswagen.
Kort na de introductie was de Volkswagen LT in een breed scala aan modellen leverbaar zoals de bus, pick-up en chassiscabine, in diverse wielbases.

Uitvoeringen LT 1

Het eerste model van de Volkswagen LT kon geleverd worden in een grote verscheidenheid van uitvoerings- en gewichtsklassen. De keuzemogelijkheden bestonden uit:
  • Open en gesloten bestelbus al of niet met dubbele cabine
  • Pick-up met dubbele cabine
  • Chassiscabine eventueel met dubbele cabine en optioneel als dieplader
  • Personenbus met een wielbasis van 2,5 meter of 2,95 meter
De eerste drie uitvoeringen waren leverbaar in een wielbasis van 2,5 meter 2,95 meter en 3,65 meter en bij de bussen kon men ook nog kiezen voor een hoge of lage uitvoering.
Behalve deze verscheidenheid aan uitvoeringen kon de LT geleverd worden in diverse gewichtsklassen. De gewichtsklasse kan men afleiden uit de typeaanduiding.
  • Bestelwagens: LT 28, LT 31 en LT 35 waarbij de LT 28 en 31 slechts leverbaar waren in 'enkellucht' en men bij de LT 35 de keuze had tussen enkellucht of 'dubbellucht'.
  • Lichte vrachtwagens: LT 40, LT 45, LT 50 en LT 55 die alleen leverbaar waren in dubbellucht-uitvoering.
bron: wikipedia